Stjernehimlen netop nu

Sensommeren er tiden, hvor vi igen kan begynde at opleve mørket, og se nogle af de stjerner, der var svære at se i sommers, fordi det slet ikke blev rigtigt mørkt, eller først meget sent. Derfor er september en god tid at observere dem. Ved 21-tiden domineres sydhimlen af Sommertrekanten (der udgøres af stjernebillederne Svanen, Lyren og Ørnen). Læg f.eks. til, at den meget klare Vega står næsten lige over hovedet på os. Mod vest er det Arcturus i stjernebilledet Bootes, der lyser klart med sin orangerøde farve. Fra et helt mørkt sted uden månelys kan man nyde synet af Mælkevejens bånd, der strækker sig hele vejen fra sydvest op over hovedet på os og ned i nordøst.

I aftenskumringen er det værd at lægge mærke til de to klare planeter Jupiter og Saturn, som er at finde lavt over den sydlige horisont ikke så langt fra hinanden. De skal findes i tidsrummet ca. kl. 20-21, hvorefter Jupiter går ned. Det er en forsmag på, hvad vi kan opleve næste sommer, hvor de to kommer helt tæt sammen. Et fænomen, vi kun oplever ca. hvert 20. år.

Her ses himlen mod syd kl. 2100 d. 10. september. Sommertrekanten er markeret med rødt.

Stjernehimmelen i disse uger

Januar og februar er månederne, hvor vi for alvor kan nye det markante stjernebillede Orion. Skråt til venstre nedenunder Orion har vi himlens klareste stjerne, Sirius. Sirius er placeret meget sydligt på himlen, og derfor ser vi den ikke rigtigt i sin fulde glans her fra Danmark (fordi vi bor langt mod nord). Men hvis man skal på vinterferie til f.eks. De Kanariske Øer, Middelhavet eller bare måske til Alperne, kan man herfra lægge mærke, at Sirius står højere på himlen og lyser endnu flottere.


I år kan man også nyde synet af de to meget klare planeter Venus og Jupiter på morgenhimlen mod sydøst frem til cirka midten af februar. Den. 22. januar står de endda næsten lige i samme retning. Men denne vinters hel store oplevelse er den total måneformørkelse d. 21. januar om morgenen. Denne mandag morgen skal man tidligt op, fordi formørkelsen starter alle kl. 04.34, den spændende totale fase varer godt en time fra kl. 05.41 til 06.43, og kl. 07.51 er det helt slut igen.

Under formørkelsen befinder Månen sig mod sydvest og i slutningen af forløbet er den tæt på at gå ned, så man skal gerne have frit udsyn mod vesthimlen. Den næste totale måneformørkelse, der kan opleves fra Danmark, kommer først i 2025. I forbindelse med måneformørkelsen der åbent i Gram Lergrav (med Lars P. som guide og fortæller).

Se mere på: https://msj.dk/aktiviteter/total-maaneformoerkelse-i-gram-lergrav/