Liv på andre planeter (Foredrag)

Tirsdag d. 17. september 2019 kl. 1900
Foreningshuset ved Jels Søbad
Søvej 5A
6630 Rødding

Foredragsholder er Fedor Alexander Steeman, cand.scient. i biologi, med speciale i evolution, systematik og palæobiologi.

Hvordan vil livsformer på andre planeter end jorden se ud? Hvad vil udviklingen af livet på fremmede kloder mund ud i? Vil der opstå noget der nogenlunde ligner mennesker, eller vil evolution tage helt andre drejninger? Disse spørgsmål vil Fedor Alexander Steeman, cand.scient. biologi fra Amsterdams Universitet, med speciale i evolution, systematik og palæobiologi, forsøger at finde svar på.

Emnet vil blive formidlet på en tilgængelig og sjov måde egnet til alle aldre.

Entrée: 20 kr eller gratis for medlemmer af støtteforeningen

Der serveres kaffe/te og let mad.

Fire foredrag på to dage

Orion Planetariums Venner har lavet aftale med Helle og Henrik Stub, der kommer med foredragene ”Fra Gagarin til stjerneflyvning” – en foredragsrække, der hylder 60 års rumfart. Foredragene foregår i foreningshuset, Søvej 5 i Jels, lige ved Søbadet.

Første gang Helle og Henrik kommer til Jels er lørdag d. 2. december. Foredragene begynder kl. 1000 og slutter kl. 1400 i løbet af dagen vil der være indlagte pauser, hvor støtteforeningen sælger gløgg, æbleskiver og boller med pålæg til rimelige priser. Vær opmærksom på, at der ikke er mange p-pladser lige ved huset – brug i stedet p-pladsen på den anden side af Søbadet (ca. 200 meter mod øst).
Helle og Henrik skriver om deres foredrag:

Fra Gagarin til stjerneflyvning – 60 år med Rumfart

Første del af vort kursus ”60 år med Rumfart”:

I år er det 60 år siden, verdens første satellit blev opsendt. Det skete, da SoSputnik vjetunionen den 4. oktober 1957 sendte Sputnik 1 ud i rummet, og dermed indledte rumalderen. Det førte i årene derefter til et kapløb mellem USA og Sovjetunionen, som i 1969 endte med landingen af det første menneske på Månen. USA havde vundet rumkapløbet, og den videre rumfart kunne nu udvikle sig i et mere naturligt tempo. Vi oplevede en række år med bygning af de første rumstationer, hvor mennesker lærte at leve og bo i længere perioder i rummet. Men lige så vigtigt er det, at rumfarten har ændret samfundet så meget, at vi nu er helt afhængige af de mange satellitter, der kredser om Jorden.

 

2. del af rumfartskurset:

Som årene gik bredte rumfarten sig til mange nationer verden over. Der er nu flere betydelige rummagter. Rumfarten er blevet kommerciel, og der handles med både satellitter og opsendelser. Og med rumsonder har vi været vidt omkring i solsystemet og udforsket både planeter, måner, asteroider og kometer. Det har meget naturligt ført til spørgsmålet, om det også er muligt at flyve til stjernerne. Men rumfarten står overfor store udfordringer -ikke mindst for den bemandede rumflyvning, der må finde sin plads i den moderne rumfart. Efter at rumsonderne har lært os om de mange fremmede verdener, er det blevet klart, at det være meget vanskeligt for mennesket at kolonisere solsystemet.

Sæt allerede nu kryds i kalenderen lørdag d. 27. januar, der kommer Helle og Henrik og holder den anden del af deres kursus – samme sted og tid.

Der er fri entre til begge foredrag.

Vi håber at se rigtig mange! På støtteforeningens vegne Janus Harloff Lynggaard, formand

Solformørkelse i Jels!

Mandag d. 21. august kl. 18.30 Foreningshuset ved Jels Søbad

Orion Planetariums Venner inviterer til en aften om solformørkelsen – der streames live fra USA

Støtteforeningen indleder efterårets foredragsrække med en aften om solen og den aktuelle solformørkelse over USA. Udover live-streaming af selve formørkelsen vil der være et kort foredrag om solformørkelser.

Som altid når støtteforeningen samles er der også tid til samtale og kaffe – det vil være muligt at købe kaffe og ”brød”.

Det er bestyrelsens håb, at aftenen også vil byde på en offentliggørelse af efterårets øvrige foredrag.

Betaling af kontingent

Vi kan konstatere, at det ikke er alle, der har betalt kontingent til foreningen endnu. Forud for generalforsamlingen i marts blev der udsendt opkrævninger pr. mail. Vi har haft småudgifter til driften af vores forening. Så jeg skal bede jer indbetale kontingenterne. Hvis man er i tvivl, kan vores kasserer, Ebbe Danø, e.danoe@gmail.com, fortælle om der er betalt.

Læs i nyhedsbrevet om:
– Om nattergaleturen
– Nyt fra himmelrummet

De bedste hilsner
Janus Harloff Lynggaard
Formand

Stjernehimmelen netop nu – se ud se op!

Vores mest trofaste meteorsværm, Perseiderne, topper om få dage. Måske har nogle af jer allerede set stjerneskud lyse henover himlen, perioden for Perseiderne strækker sig nemlig over nogle uger, men maksimum ligger hvert år altid omkring d. 12. august. I år vil der være størst chance for at se mange stjerneskud natten mellem d. 12. og 13. august. Desstjernehimmel1værre er Månen mere end halvfuld denne nat, så lyset fra den vil overstråle de svageste af stjerneskuddene, men med lidt held kan vi komme op på 40-50 i timen, når det er bedst. Heldigvis er Perseiderne kendt for at indeholde mange ildkugler (særligt kraftige stjerneskud), som månelyset ikke kan ødelægge for os.

Fin tilslutning til støtteforeningens nattergaletur

30 mødte op lørdag aften kl. 22, hvor Orions Planetariums Venner gik på jagt efter nattergalen ved Jels Nedersø på en nærmest perfekt sommeraften. Gåturen gik ad Planetstien, og da først lyset svandt og de fleste andre fugle tav, fik de tålmodige fuglejægere nattergalen at høre. Faktisk var der mere end en. Om nattergalene konkurerede om pladsen er ikke til at sige, men 200 meter var der 3 lystige sangere. På turen tilbage trak skyerne sammen, og selvom de fremmødte trak tiden ud med hjemmebag og kaffe, lykkedes det ikke at få en skyfri aftenhimmel til stjernekiggeri. Inden skyerne lukkede helt sammen blev det dog til et glimt af Jupiter på den vestlige himmel og den klare stjerne Vega, der er det ene hjørne i Sommertrekanten. jelsnattergaletur

Orion Planetariums Venner takker alle for fremmødet!

… og flagene er taget ned

Lige nu er der mørkt i bygningen, dørene er låste, men der arbejdes stadig på
højtryk.

orionsneI december måned fik vi en aftale med ejendomsselskabet, der ejer planetariebygningen og grunden.
Den indebærer, at planetariet lukkede 1. januar, og at bygningen holdes standby, medens vi arbejder på en holdbar, fremtidssikker løsning for Planetariet.
Vi har med andre ord vundet tid til at tænke det hele grundigt igennem.

Inden vores generalforsamling vil mange af ideerne forhåbentlig udkrystalliseres i en realistisk plan for en genåbning med en meget mere sikker fremtid for Planetariet. Som det står lige nu, kan vi ikke løfte sløret, for der er flere ting, som vi skal have andre med ind over. Jeg håber, det vil være muligt at gå mere i detaljer, når vi mødes til generalforsamling d. 22. marts. Indtil da holder vi fanen højt og hovedet koldt…

I den nærmeste fremtid udsender vi kontingentopkrævning til jer alle. Opkrævningen kommer i en særskilt mail. I bestyrelsen besluttede vi i efteråret, at vi først ville opkræve kontingenter, når vi havde en plan, som vi troede på – det er nu!

Mange hilsner,
Janus Harloff Lynggaard
Formand

Læs mere i nyhedsbrevet om Generalforsamlingen 22. marts!