Stjernehimlen netop nu

Sensommeren er tiden, hvor vi igen kan begynde at opleve mørket, og se nogle af de stjerner, der var svære at se i sommers, fordi det slet ikke blev rigtigt mørkt, eller først meget sent. Derfor er september en god tid at observere dem. Ved 21-tiden domineres sydhimlen af Sommertrekanten (der udgøres af stjernebillederne Svanen, Lyren og Ørnen). Læg f.eks. til, at den meget klare Vega står næsten lige over hovedet på os. Mod vest er det Arcturus i stjernebilledet Bootes, der lyser klart med sin orangerøde farve. Fra et helt mørkt sted uden månelys kan man nyde synet af Mælkevejens bånd, der strækker sig hele vejen fra sydvest op over hovedet på os og ned i nordøst.

I aftenskumringen er det værd at lægge mærke til de to klare planeter Jupiter og Saturn, som er at finde lavt over den sydlige horisont ikke så langt fra hinanden. De skal findes i tidsrummet ca. kl. 20-21, hvorefter Jupiter går ned. Det er en forsmag på, hvad vi kan opleve næste sommer, hvor de to kommer helt tæt sammen. Et fænomen, vi kun oplever ca. hvert 20. år.

Her ses himlen mod syd kl. 2100 d. 10. september. Sommertrekanten er markeret med rødt.

Vi sidder og stirrer på telefonen…

I slutningen af juni blev den første fondsansøgning sendt afsted. En fond er spurgt om 25-30 millioner til udvikling af Planetariet. Vi venter i spænding på deres svar. Men vores støtteforening ligger ikke stille af den grund!

I begyndelsen af sommerferien havde Støtteforeningen en infostand ved det årlige vikingemarked i Jels Vikingeby. Bare for at vise flaget og få fortalt om vores arbejde. Igen i begyndelsen af august var vi ude at vise flaget. Støtteforeningen stillede op til Open By Night i Rødding. Vi havde fået Bjørk Veinholt til at stille op med sit teleskop, og vi havde bolsjer til børnene. Det var en god aften, hvor vi fik talt med rigtig mange interesserede på gaden i Rødding.

I den kommende tid har vi yderligere to arrangementer på programmet; et foredrag om liv i rummet v/ Fedor Steeman, og en aften med stjerner og bål v/ Lars Petersen. Vi håber naturligvis, at vi i løbet af dette efterår kan invitere til en informationsaften sammen med styregruppen – men det kræver at telefonen ringer fra den der fond…

  • Tirsdag d. 17. september kl. 19.00 Liv på andre planeter v/ Fedor Steeman
  • Onsdag d. 2. oktober kl. 19.30 Stjerner omkring bålet v/ Lars Petersen

Der er som altid fri entre for medlemmer af støtteforeningen.
Vel mødt!

Janus Harloff Lynggaard
Formand

Stjernehimmelen i disse uger

Januar og februar er månederne, hvor vi for alvor kan nye det markante stjernebillede Orion. Skråt til venstre nedenunder Orion har vi himlens klareste stjerne, Sirius. Sirius er placeret meget sydligt på himlen, og derfor ser vi den ikke rigtigt i sin fulde glans her fra Danmark (fordi vi bor langt mod nord). Men hvis man skal på vinterferie til f.eks. De Kanariske Øer, Middelhavet eller bare måske til Alperne, kan man herfra lægge mærke, at Sirius står højere på himlen og lyser endnu flottere.


I år kan man også nyde synet af de to meget klare planeter Venus og Jupiter på morgenhimlen mod sydøst frem til cirka midten af februar. Den. 22. januar står de endda næsten lige i samme retning. Men denne vinters hel store oplevelse er den total måneformørkelse d. 21. januar om morgenen. Denne mandag morgen skal man tidligt op, fordi formørkelsen starter alle kl. 04.34, den spændende totale fase varer godt en time fra kl. 05.41 til 06.43, og kl. 07.51 er det helt slut igen.

Under formørkelsen befinder Månen sig mod sydvest og i slutningen af forløbet er den tæt på at gå ned, så man skal gerne have frit udsyn mod vesthimlen. Den næste totale måneformørkelse, der kan opleves fra Danmark, kommer først i 2025. I forbindelse med måneformørkelsen der åbent i Gram Lergrav (med Lars P. som guide og fortæller).

Se mere på: https://msj.dk/aktiviteter/total-maaneformoerkelse-i-gram-lergrav/

Generalforsamling og mere om “Lyset”!

Tirsdag d. 20/3 er der generalforsamling i Orion Planetariums Venner. Efter generalforsamlingen vil Ole Stubbe fortælle om arbejdet med at genåbne planetariet, som en del af et nyt oplevelsescenter – et projekt, der indtil videre hedder ”Lyset”. Alle interesserede er velkomne.

Generalforsamlingen afholdes på Jels Motel og Sportscenter og begynder kl. 19.30.

Orion_170508_2_red

De bedste hilsner,
Janus Harloff Lynggaard
Formand
Orion Planetariums Venner
74 55 30 62 / 24 66 96 87
janus@jels.dk

Evangelium – et glædeligt budskab!

Denne tid er jo som bekendt tiden for ønsker – store og små – nogle bliver opfyldte og nogle gør ikke… vores første ønske er blevet opfyldt! I har måske allerede læst det i Jydske Vestkysten, men under alle omstændigheder kommer her et kort sammendrag:

orionsne
Som en udvidelse af aktiviteterne omkring Planetariet har styregruppen arbejdet
på, at kunne åbne en udstilling med PH-lamper. Den lokale lampeproducent Louis
Poulsen, der producerer PH-lamperne og har en stor samling liggende, har indvilliget i at
udlåne lamperne til et ”PH-univers”, som en del af et fremtidigt projekt, som vi kalder
”Lyset”. Tanken er at ”lyset” kommer til at rumme både planetariet, med alt det vi kender der og så det nye lampe og design univers med fokus på PHs lamper.
Styregruppen mener, at projektet er så stærkt, at der forholdsvis hurtigt kan rejses penge til en nærmere projektbeskrivelse forud for arbejdet med fondsansøgning. Det betyder alt sammen, at vi som støtteforening nu også skal i arbejdstøjet. Vi skal have fundet penge til i første omgang en opdatering af teknikken i planetariesalen. Allerede ved stiftelsen af støtteforeningen satte vi en del arbejdsgrupper i gang – husstandsindsamling, crowdfunding og andre sponsor- og støtteaktiviteter. Dem skal vi have liv i igen, så vi kan få samlet en del af de penge, der er brug for. Ved et møde først i januar, sætter styregruppen sig sammen og læggen en mere detaljeret
slagplan.

Men en ting står allerede klart, vi skal sikre den lokale og brede opbakning – og det kan vi!

I kommer til at hører meget mere om projektet.
Men nu vil jeg blot ønske jer alle en glædelig jul og et godt nytår!
Skulle nogen nu få en genial idé til, hvordan vi skaffer penge, så sig lige til…

De bedste ønsker til jer alle!
Janus Harloff Lynggaard
formand
24 66 96 87
janus@jels.dk

… og flagene er taget ned

Lige nu er der mørkt i bygningen, dørene er låste, men der arbejdes stadig på
højtryk.

orionsneI december måned fik vi en aftale med ejendomsselskabet, der ejer planetariebygningen og grunden.
Den indebærer, at planetariet lukkede 1. januar, og at bygningen holdes standby, medens vi arbejder på en holdbar, fremtidssikker løsning for Planetariet.
Vi har med andre ord vundet tid til at tænke det hele grundigt igennem.

Inden vores generalforsamling vil mange af ideerne forhåbentlig udkrystalliseres i en realistisk plan for en genåbning med en meget mere sikker fremtid for Planetariet. Som det står lige nu, kan vi ikke løfte sløret, for der er flere ting, som vi skal have andre med ind over. Jeg håber, det vil være muligt at gå mere i detaljer, når vi mødes til generalforsamling d. 22. marts. Indtil da holder vi fanen højt og hovedet koldt…

I den nærmeste fremtid udsender vi kontingentopkrævning til jer alle. Opkrævningen kommer i en særskilt mail. I bestyrelsen besluttede vi i efteråret, at vi først ville opkræve kontingenter, når vi havde en plan, som vi troede på – det er nu!

Mange hilsner,
Janus Harloff Lynggaard
Formand

Læs mere i nyhedsbrevet om Generalforsamlingen 22. marts!

 

Orion Planetariums bygning fredes i et år endnu!

Et nyt år er startet og vi er fyldt med optimisme over, hvad vi kan udrette i 2017 for at få Orion Planetarium oppe at køre igen. Vi kan desuden allerede nu melde ud med nogle gode nyheder!

Bygningen fredes i et helt år!
Repræsentanter for bestyrelsen og styregruppen har snakket med bygningsfonden, der ejer og udlejer bygningen. Der blev aftalt, at bygningscropped-OrionPlanetarium.jpgfonden vil holde ejendommen stå uberørt henne i et helt år endnu.Dvs. de vil vente med at få grunden udlejet eller solgt til andre parter og vil desuden holde varme og strøm kørende, så bygningen ikke forfalder.

Dette er for at give støtteforeningen mulighed for at få planetariet oppe at køre igen. Desuden har Orion II fonden, der tidligere stod for planetariet,  givet udtryk for, at de vil sælge planetariets inventar for et symbolsk beløb til bygningsfonden.

Dette vil give et rigtig godt udgangspunkt for planetariets fortsatte fremtid og det er vi selvfølgelig allesammen meget taknemmelige og glade for!

Hvordan videre?
Så hvordan vil vi køre videre herfra?  For det første skal den økonomiske plan for planetariet færdiggøres, og så skal der samles midler! Midler skal samles til drift på den en side og fornyelse på den anden side. Planetariet trænger i til et nyt, frisk pust for at holde det tidssvarende. En af de helt store planer er at få skaffet en såkaldt Full Dome projektor. Det vil give mulighed for at fremvise moderne, kvalitetsfilm i høj opløsning på hele indersiden af kuplen.

Det er selvfølgelig ikke helt billigt, så vi skal få pengene et eller sted fra. Siden oktober har vi allerede haft gang i at søge mange forskellige fonde. Vi har allerede fået den del afslag, men sådan går det jo, og man skal bare blive ved, og det gør vi! En anden måde at skaffe penge på er med indsamlinger. Der har vi både tænkt os at benytte gode gamle metode at gå fra dør-til-dør i lokalområdet og vi vil forsøge os med det nymoderne fænomen Crowdfunding. Det sidste er, at man simpelthen samler penge ind via internettet. Mere om det inden for de kommende måneder.

Selvfølgelig er der alle medlemmer af støtteforeningen og deres kontingent vil selvfølgelig også indgå i indsamlingen. Vi har ventet med at indkræve kontingent endnu, mens vi samler på tilmeldningerne. Vi skal bare være mere sikker på, planetariet består før vi gør det, men det ser i hvert fald lovende ud! Kontingentopkrævningen vil ske i forbindelse med generalforsamlingen, som holdes i Marts. Der vil være mulighed for at betale med Mobilepay for dem, der kan, og ellers er der altid selvfølgelig de gode gamle måder.

Lad os allesammen gør dette år til en succes for Orion Planetarium!

Julestjerner!

orionplanetariumsnowJulestue på Orion Planetarium d. 3. december kl. 1400 – 1700.
Programmet er under udvikling, men helt sikker er det, at støtteforeningen vil være til stede. Det foreløbige program ser sådan ud:

  • Kl. 1415 og 1615 kort introduktion til decembers stjernehimmel i planetariesalen
  • Kl. 1515 Miniforedrag i planetariesalen: Julestjernen astronomisk set
  • Kl. 1600 auktion over 3 signerede eksemplarer af Hvad i Himlen
  • Fra kl. ca. 1630 retter vi teleskopet mod Månen, Venus og Mars, hvis det er klart vejr

Der vil være salg af gløgg og æbleskiver, og vi har også lidt værkstedsaktiviteter – flet
julestjerner eller lav et nat-ur.

Til julestuen har Jesper Grønne doneret 4 signerede eksemplarer af sin bog Hvad i himlen, de 3 sælges til højestbydende ved en auktion. Auktionsprisen går ubeskåret til Orion Planetariums Venner. Det 4. eksemplar udloddes ved lodtrækning blandt alle besøgende på julemessen.

Skulle nogen være interesserede i at købe bogen, kan vi tilbyde den med 20% rabat. Der skal senest torsdag d. 24. november indbetales kr. 300,- på konto: 7184 – 1216816 med angivelse af navn, adresse og “Jels“. Bøgerne vil så blive sendt til Orion og kan afhentes ved julestuen. I planetariets butik vil der være 20% rabat på alle ikke nedsatte varer denne dag. Alle, der har tid og lyst at give en hånd med ved julestuen, er mere end velkomne. I kan blot skrive eller ringe til Janus 24 66 96 87 / janus@jels.dk.

Læs i øvrigt nyt fra de seneste bestyrelsesmøder og lidt om decemberhimlen.

Og så kan jeg da lige fortælle, at vi har rundet 65 medlemmer af vores forening. Det er i øvrigt besluttet, at vi først opkræver kontingent fra vores medlemmer, når vi ved at Planetariet fortsat er i drift. Vi vil ikke risikere, at have opkrævet penge fra medlemmerne, hvis det ender med, der ikke er noget at bruge dem til.

Mange hilsner
Janus Harloff Lynggaard
Formand