Vi sidder og stirrer på telefonen…

I slutningen af juni blev den første fondsansøgning sendt afsted. En fond er spurgt om 25-30 millioner til udvikling af Planetariet. Vi venter i spænding på deres svar. Men vores støtteforening ligger ikke stille af den grund!

I begyndelsen af sommerferien havde Støtteforeningen en infostand ved det årlige vikingemarked i Jels Vikingeby. Bare for at vise flaget og få fortalt om vores arbejde. Igen i begyndelsen af august var vi ude at vise flaget. Støtteforeningen stillede op til Open By Night i Rødding. Vi havde fået Bjørk Veinholt til at stille op med sit teleskop, og vi havde bolsjer til børnene. Det var en god aften, hvor vi fik talt med rigtig mange interesserede på gaden i Rødding.

I den kommende tid har vi yderligere to arrangementer på programmet; et foredrag om liv i rummet v/ Fedor Steeman, og en aften med stjerner og bål v/ Lars Petersen. Vi håber naturligvis, at vi i løbet af dette efterår kan invitere til en informationsaften sammen med styregruppen – men det kræver at telefonen ringer fra den der fond…

  • Tirsdag d. 17. september kl. 19.00 Liv på andre planeter v/ Fedor Steeman
  • Onsdag d. 2. oktober kl. 19.30 Stjerner omkring bålet v/ Lars Petersen

Der er som altid fri entre for medlemmer af støtteforeningen.
Vel mødt!

Janus Harloff Lynggaard
Formand

På jagt efter nattergalen…

Fredag d. 22. juni kl. 21.30 sætter Orion Planetariums Venner nysgerrige nattergalejægere i stævne. Med udgangspunkt i Jels Vikingeby går turen langs Jels Nedersøs bredder i jagten på den højt berømmede lille sanger. Støtteforeningen har fået Sam Bøgesgaad Sørensen, der er natur- og kulturformidler ved Museet på Sønderskov, til at guide os i jagten. Samlingssted er p-pladsen foran Jels Vikingeby. Formand Janus Lynggaard fortæller, at det sidste sommer lykkedes at høre nattergalen i træerne ved søbredden – der var i hvert fald 2 nattergale, det var ret tydeligt at høre! Janus fortsætter; og så har vi i år en naturvejleder med os, så kan det kun blive en endnu større oplevelse! Afslutningsvis siger Janus, at faktisk bare er en kort gåtur fra Vikingebyen til der, hvor nattergalen sang på turen sidste sommer…

Efter gåturen er der kaffe og boller i Vikingebyens cafe. Og hvis vejret tillader det, vil der være lidt nyt fra stjernehimmelen.

Alle interesserede er mere end velkomne!

nattergal

De bedste hilsner
Janus Harloff Lynggaard
Formand
janus@jels.dk / 24 66 96 87

Fra Gagarin til stjerneflyvning

Helle og Henrik Stub kommer med foredragene ”Fra Gagarin til stjerneflyvning” – en foredragsrække, der hylder 60 års rumfart. Foredragene foregår i foreningshuset, Søvej 5 i Jels, lige ved Søbadet.

Helle og Henrik kommer til Jels er lørdag d. 27. januar. Foredragene begynder kl. 1000 og slutter kl. 1400 i løbet af dagen vil der være indlagte pauser, hvor støtteforeningen sælger sandwich og kaffe til rimelige priser. Vær opmærksom på, at der ikke er mange p-pladser lige ved huset – brug i stedet p-pladsen på den anden side af Søbadet (ca. 200 meter mod øst).

Helle og Henrik skriver om deres foredrag:

Fra Gagarin til stjerneflyvning – 60 år med Rumfart

2. del af rumfartskurset:

Som årene gik bredte rumfarten sig til mange nationer verden over. Der er nu flere betydelige rummagter. Rumfarten er blevet kommerciel, og der handles med både satellitter og opsendelser. Og med rumsonder har vi været vidt omkring i solsystemet og udforsket både planeter, måner, asteroider og kometer. Det har meget naturligt ført til spørgsmålet, om det også er muligt at flyve til stjernerne. Men rumfarten står overfor store udfordringer -ikke mindst for den bemandede rumflyvning, der må finde sin plads i den moderne rumfart. Efter at rumsonderne har lært os om de mange fremmede verdener, er det blevet klart, at det være meget vanskeligt for mennesket at kolonisere solsystemet.

HenrikStubbeForedrag

I løbet af dagen, vil der blive rig lejlighed til at drøfte de nye tanker for Planetariet, og være med til at påvirke støtteforeningens aktiviteter forud for projektbeskrivelsen.

Der er fri entre til foredraget.

Vi håber at se rigtig mange!
På støtteforeningens vegne:
Janus Harloff Lynggaard, formand

Nattergale og stjerner – Aftentur ved Jels Sø

Alle interesserede kan komme med på en gåtur langs Jels Nnattergaledersø.

Nattergalen synger lige nu lystigt sin sang, hvis vi har vejret med os, vil vi også denne aften få  den at høre. Som afslutning på aftenen vil Lars Petersen fortælle os om sommerstjernehimmelen – vi krydser fingre for skyfri aftenhimmel.

Vi mødes ved Jels Vikingeby lørdag d. 17. juni kl. 22.

Efter gåturen vil der være mulighed for at drikke sin medbragte kaffe i det store langhus – eller  udenfor. Støtteforeningen sælger boller til absolut rimelige priser. I løbet af aftenen vil der være nyt om arbejdet for at reetablere Planetariet.

Bestyrelsen håber på et stort fremmøde.
På snarligt gensyn
Janus Lynggaard
Formand
Orion Planetariums venner

Hvis nogle af vores medlemmer har mulighed for det, vil det være dejligt med
hjemme bagte boller. Hvis du kan bage en plade boller, vil Janus gerne have besked –
janus@jels.dk/24 66 96 87

Julestjerner!

orionplanetariumsnowJulestue på Orion Planetarium d. 3. december kl. 1400 – 1700.
Programmet er under udvikling, men helt sikker er det, at støtteforeningen vil være til stede. Det foreløbige program ser sådan ud:

  • Kl. 1415 og 1615 kort introduktion til decembers stjernehimmel i planetariesalen
  • Kl. 1515 Miniforedrag i planetariesalen: Julestjernen astronomisk set
  • Kl. 1600 auktion over 3 signerede eksemplarer af Hvad i Himlen
  • Fra kl. ca. 1630 retter vi teleskopet mod Månen, Venus og Mars, hvis det er klart vejr

Der vil være salg af gløgg og æbleskiver, og vi har også lidt værkstedsaktiviteter – flet
julestjerner eller lav et nat-ur.

Til julestuen har Jesper Grønne doneret 4 signerede eksemplarer af sin bog Hvad i himlen, de 3 sælges til højestbydende ved en auktion. Auktionsprisen går ubeskåret til Orion Planetariums Venner. Det 4. eksemplar udloddes ved lodtrækning blandt alle besøgende på julemessen.

Skulle nogen være interesserede i at købe bogen, kan vi tilbyde den med 20% rabat. Der skal senest torsdag d. 24. november indbetales kr. 300,- på konto: 7184 – 1216816 med angivelse af navn, adresse og “Jels“. Bøgerne vil så blive sendt til Orion og kan afhentes ved julestuen. I planetariets butik vil der være 20% rabat på alle ikke nedsatte varer denne dag. Alle, der har tid og lyst at give en hånd med ved julestuen, er mere end velkomne. I kan blot skrive eller ringe til Janus 24 66 96 87 / janus@jels.dk.

Læs i øvrigt nyt fra de seneste bestyrelsesmøder og lidt om decemberhimlen.

Og så kan jeg da lige fortælle, at vi har rundet 65 medlemmer af vores forening. Det er i øvrigt besluttet, at vi først opkræver kontingent fra vores medlemmer, når vi ved at Planetariet fortsat er i drift. Vi vil ikke risikere, at have opkrævet penge fra medlemmerne, hvis det ender med, der ikke er noget at bruge dem til.

Mange hilsner
Janus Harloff Lynggaard
Formand