Liv på andre planeter (Foredrag)

Tirsdag d. 17. september 2019 kl. 1900
Foreningshuset ved Jels Søbad
Søvej 5A
6630 Rødding

Foredragsholder er Fedor Alexander Steeman, cand.scient. i biologi, med speciale i evolution, systematik og palæobiologi.

Hvordan vil livsformer på andre planeter end jorden se ud? Hvad vil udviklingen af livet på fremmede kloder mund ud i? Vil der opstå noget der nogenlunde ligner mennesker, eller vil evolution tage helt andre drejninger? Disse spørgsmål vil Fedor Alexander Steeman, cand.scient. biologi fra Amsterdams Universitet, med speciale i evolution, systematik og palæobiologi, forsøger at finde svar på.

Emnet vil blive formidlet på en tilgængelig og sjov måde egnet til alle aldre.

Entrée: 20 kr eller gratis for medlemmer af støtteforeningen

Der serveres kaffe/te og let mad.

Stjernehimlen netop nu

Sensommeren er tiden, hvor vi igen kan begynde at opleve mørket, og se nogle af de stjerner, der var svære at se i sommers, fordi det slet ikke blev rigtigt mørkt, eller først meget sent. Derfor er september en god tid at observere dem. Ved 21-tiden domineres sydhimlen af Sommertrekanten (der udgøres af stjernebillederne Svanen, Lyren og Ørnen). Læg f.eks. til, at den meget klare Vega står næsten lige over hovedet på os. Mod vest er det Arcturus i stjernebilledet Bootes, der lyser klart med sin orangerøde farve. Fra et helt mørkt sted uden månelys kan man nyde synet af Mælkevejens bånd, der strækker sig hele vejen fra sydvest op over hovedet på os og ned i nordøst.

I aftenskumringen er det værd at lægge mærke til de to klare planeter Jupiter og Saturn, som er at finde lavt over den sydlige horisont ikke så langt fra hinanden. De skal findes i tidsrummet ca. kl. 20-21, hvorefter Jupiter går ned. Det er en forsmag på, hvad vi kan opleve næste sommer, hvor de to kommer helt tæt sammen. Et fænomen, vi kun oplever ca. hvert 20. år.

Her ses himlen mod syd kl. 2100 d. 10. september. Sommertrekanten er markeret med rødt.

Vi sidder og stirrer på telefonen…

I slutningen af juni blev den første fondsansøgning sendt afsted. En fond er spurgt om 25-30 millioner til udvikling af Planetariet. Vi venter i spænding på deres svar. Men vores støtteforening ligger ikke stille af den grund!

I begyndelsen af sommerferien havde Støtteforeningen en infostand ved det årlige vikingemarked i Jels Vikingeby. Bare for at vise flaget og få fortalt om vores arbejde. Igen i begyndelsen af august var vi ude at vise flaget. Støtteforeningen stillede op til Open By Night i Rødding. Vi havde fået Bjørk Veinholt til at stille op med sit teleskop, og vi havde bolsjer til børnene. Det var en god aften, hvor vi fik talt med rigtig mange interesserede på gaden i Rødding.

I den kommende tid har vi yderligere to arrangementer på programmet; et foredrag om liv i rummet v/ Fedor Steeman, og en aften med stjerner og bål v/ Lars Petersen. Vi håber naturligvis, at vi i løbet af dette efterår kan invitere til en informationsaften sammen med styregruppen – men det kræver at telefonen ringer fra den der fond…

  • Tirsdag d. 17. september kl. 19.00 Liv på andre planeter v/ Fedor Steeman
  • Onsdag d. 2. oktober kl. 19.30 Stjerner omkring bålet v/ Lars Petersen

Der er som altid fri entre for medlemmer af støtteforeningen.
Vel mødt!

Janus Harloff Lynggaard
Formand