Fire foredrag på to dage

Orion Planetariums Venner har lavet aftale med Helle og Henrik Stub, der kommer med foredragene ”Fra Gagarin til stjerneflyvning” – en foredragsrække, der hylder 60 års rumfart. Foredragene foregår i foreningshuset, Søvej 5 i Jels, lige ved Søbadet.

Første gang Helle og Henrik kommer til Jels er lørdag d. 2. december. Foredragene begynder kl. 1000 og slutter kl. 1400 i løbet af dagen vil der være indlagte pauser, hvor støtteforeningen sælger gløgg, æbleskiver og boller med pålæg til rimelige priser. Vær opmærksom på, at der ikke er mange p-pladser lige ved huset – brug i stedet p-pladsen på den anden side af Søbadet (ca. 200 meter mod øst).
Helle og Henrik skriver om deres foredrag:

Fra Gagarin til stjerneflyvning – 60 år med Rumfart

Første del af vort kursus ”60 år med Rumfart”:

I år er det 60 år siden, verdens første satellit blev opsendt. Det skete, da SoSputnik vjetunionen den 4. oktober 1957 sendte Sputnik 1 ud i rummet, og dermed indledte rumalderen. Det førte i årene derefter til et kapløb mellem USA og Sovjetunionen, som i 1969 endte med landingen af det første menneske på Månen. USA havde vundet rumkapløbet, og den videre rumfart kunne nu udvikle sig i et mere naturligt tempo. Vi oplevede en række år med bygning af de første rumstationer, hvor mennesker lærte at leve og bo i længere perioder i rummet. Men lige så vigtigt er det, at rumfarten har ændret samfundet så meget, at vi nu er helt afhængige af de mange satellitter, der kredser om Jorden.

 

2. del af rumfartskurset:

Som årene gik bredte rumfarten sig til mange nationer verden over. Der er nu flere betydelige rummagter. Rumfarten er blevet kommerciel, og der handles med både satellitter og opsendelser. Og med rumsonder har vi været vidt omkring i solsystemet og udforsket både planeter, måner, asteroider og kometer. Det har meget naturligt ført til spørgsmålet, om det også er muligt at flyve til stjernerne. Men rumfarten står overfor store udfordringer -ikke mindst for den bemandede rumflyvning, der må finde sin plads i den moderne rumfart. Efter at rumsonderne har lært os om de mange fremmede verdener, er det blevet klart, at det være meget vanskeligt for mennesket at kolonisere solsystemet.

Sæt allerede nu kryds i kalenderen lørdag d. 27. januar, der kommer Helle og Henrik og holder den anden del af deres kursus – samme sted og tid.

Der er fri entre til begge foredrag.

Vi håber at se rigtig mange! På støtteforeningens vegne Janus Harloff Lynggaard, formand