Stjernehimlen netop nu

Sensommeren er tiden, hvor vi igen kan begynde at opleve mørket, og se nogle af de stjerner, der var svære at se i sommers, fordi det slet ikke blev rigtigt mørkt, eller først meget sent. Derfor er september en god tid at observere dem. Ved 21-tiden domineres sydhimlen af Sommertrekanten (der udgøres af stjernebillederne Svanen, Lyren og Ørnen). Læg f.eks. til, at den meget klare Vega står næsten lige over hovedet på os. Mod vest er det Arcturus i stjernebilledet Bootes, der lyser klart med sin orangerøde farve. Fra et helt mørkt sted uden månelys kan man nyde synet af Mælkevejens bånd, der strækker sig hele vejen fra sydvest op over hovedet på os og ned i nordøst.

I aftenskumringen er det værd at lægge mærke til de to klare planeter Jupiter og Saturn, som er at finde lavt over den sydlige horisont ikke så langt fra hinanden. De skal findes i tidsrummet ca. kl. 20-21, hvorefter Jupiter går ned. Det er en forsmag på, hvad vi kan opleve næste sommer, hvor de to kommer helt tæt sammen. Et fænomen, vi kun oplever ca. hvert 20. år.

Her ses himlen mod syd kl. 2100 d. 10. september. Sommertrekanten er markeret med rødt.